Zonnefactor of SPF beter begrijpen


Let's talk SPF of zonnefactor

Naarmate de zomer nadert, wordt het belang van zonbescherming steeds duidelijker. We weten allemaal hoe belangrijk zonnebrandcrème is om onze huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen, maar wat betekenen die SPF-nummers precies en hoe beïnvloeden ze onze huidbescherming?


Welke zonnefactor? SPF 50 of SPF 30?

SPF komt van de term Sun Protection Factor of Zonbeschermingsfactor, is een maatstaf voor hoe effectief een zonnebrandcrème beschermt tegen UVB-stralen, de belangrijkste oorzaak van zonnebrand en huidkanker. Hoe hoger het SPF-nummer, hoe groter de bescherming. Maar wat is het echte verschil tussen SPF 50 en 30?

Het verschil tussen SPF 30 en SPF 50, welke zonnefactor kier jij?

SPF 50 biedt iets hogere bescherming dan SPF 30, maar het verschil is niet zo groot als je zou denken. SPF 30 filtert ongeveer 97% van de UVB-stralen, terwijl SPF 50 ongeveer 98% filtert. In praktische termen biedt SPF 30 uitstekende bescherming voor de meeste mensen, terwijl SPF 50 een extra laag bescherming biedt voor mensen met een lichte of gevoelige huid, mensen die zich willen focussen of het tegenhouden van pigmentvlekken of degenen die langdurig in de zon verblijven.

Het is dus geruststellende dat ook jouw zonnefactor 30 een mooie bescherming biedt tegen schadelijke zonnestralen. Dat is een meevaller, de volgende keer dus geen keuzestress meer!


Het verschil tussen UVA & UVB

UVA-stralen zijn een vorm van ultraviolette straling die afkomstig is van de zon. In tegenstelling tot UVB-stralen dringen UVA-stralen dieper door in de huid en zijn ze het hele jaar door aanwezig, zelfs op bewolkte dagen en binnenshuis. 

Hoewel UVA-stralen minder directe schade aanrichten dan UVB-stralen, spelen ze een belangrijke rol bij vroegtijdige huidveroudering, zoals rimpels, en bij het verhogen van het risico op huidkanker.

Het is dus cruciaal om een zonnebrandcrème te gebruiken die beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Kijk bij het kiezen van een zonnebrandcrème naar breed-spectrum bescherming, wat aangeeft dat het product zowel UVA- als UVB-bescherming biedt. Dit helpt om je huid te beschermen tegen zowel verbranding als vroegtijdige veroudering en huidkanker.

Een zonnefactor die jou beschermt tegen UVA of UVB?

Sommige zonnebrandcrèmes bevatten ingrediënten als zonnefactor die specifiek gericht zijn op het beschermen tegen UVA-stralen, zoals zinkoxide en titaniumdioxide. Deze mineralen vormen een fysieke barrière op de huid en weerkaatsen UVA-stralen voordat ze schade kunnen veroorzaken.

Het is altijd verstandig om regelmatig zonnebrandcrème aan te brengen, zelfs op dagen dat de zon niet fel schijnt, en om de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken voor optimale bescherming.


Wat gebeurt er als zonnecrème vervallen is?

Laten we het hebben over de vervaldatum op je zonnecrèmeflesje. Velen van ons zijn schuldig aan het bewaren van dat half-gebruikte flesje zonnecrème van vorige zomer, spaarzaam, dat is zeker, maar het gebruik van verlopen zonnebrandcrème kan gevolgen hebben voor onze huid.

Wat met de zonnefactor indien jouw zonnecrème vervallen is?

Na verloop van tijd kunnen de actieve ingrediënten in zonnebrandcrème afbreken, waardoor hun effectiviteit om te beschermen tegen UV-stralen afneemt. Jouw zonnefactor SPF 30 of 50 verliest dus zijn waarde. Dit betekent dat het gebruik van verlopen zonnebrandcrème je huid kwetsbaar kan maken voor zonnebrand, vroegtijdige veroudering en zelfs huidkanker. Bovendien kan verlopen zonnebrandcrème minder stabiel worden en eerder irritatie of allergische reacties veroorzaken.

Plots een vreemde uitslag? Dan kan het dus gaan om zonneallergie, maar kijk zeker ook even na of je laatst geen oudere producten hebt gebruikt, ze kunnen wel eens de oorzaak zijn. 


Bescherming van je huid, vandaag en elke dag

Tot slot, het begrijpen van SPF-classificaties en het respecteren van de vervaldatums van zonnebrandcrème zijn essentiële stappen om een gezonde huid te behouden en schade door de zon te voorkomen. Of je nu kiest voor SPF 30 of 50, zorg ervoor dat je royaal zonnebrandcrème aanbrengt en regelmatig opnieuw aanbrengt, vooral na zwemmen of zweten. En onthoud, als het om zonbescherming gaat, is consistentie essentieel. Je huid zal je dankbaar zijn!





Ben ik gevaccineerd?

Ontdek hoe je kunt nagaan of je gevaccineerd bent en waarom vaccinaties cruciaal zijn voor je gezondheid. Vind handige tips en bronnen om je vaccinatiestatus te controleren.

20 juni 2024

Mazelen, ken jij ze?

Zijn mazelen een onschuldige kinderziekte? Ontdek hoe ze werken, of ze veilig zijn en of het belangrijk is om jezelf en anderen te laten vaccineren.

19 juni 2024

Alles wat je moet weten over vaccinaties

Vaccinaties zijn cruciaal voor ziektepreventie en groepsimmuniteit. Ontdek hoe ze werken, of ze veilig zijn en of het belangrijk is om jezelf en anderen te laten vaccineren.

18 juni 2024

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x